25.09.2012

Hadde du trodd dette?

Slik ble verden til 
snorre.jpgI begynnelsen var alt bare et stort hull som het Ginnungagap. På den ene siden av hullet var det kulde, is og tåke. Kuldekongen Nivle styrte her, og stedet het Nivlheim. På den andre siden av hullet lå Muspelheim. Her var det glovarmt fordi ildkongen Surt bodde her. Det var her hvor kulde og is møtte varme og ild at det første livet oppstod.
Det første liv som ble skapt var en kjempesvær jotne, et troll, som het Yme. Yme fikk barn med seg selv. Ett av barna til Yme ble født med seks hoder. Denne gutten ble opphavet til slekten jotner, også kalt rimtusser, troll og riser. Kua til Yme slikket fram en mann og en kvinne fra en issvull. En av sønnene deres varOdin. Odin, han som senere skulle bli den øverste av alle gudene, og brødrene til Odin drepte Yme. Kroppen til Yme ble lagt midt ute i Ginnungagap. Blodet hans ble til hav, kjøttet til land og knoklene til fjell og klipper. Tennene ble til steiner og urer. Håret hans ble til trær og gress. Hjernen til Yme ble kastet opp i luften og ble til skyer og hodeskallen en hvelving over alt, selve himmelen.
Slik ble de første menneskene til
odin.jpgGuden Odin og brødrene hans Vilje og Ve gikk en gang på stranden. Der fant de to trestokker som hadde drevet i land, en av tresorten ask og en av tresorten alm. De tok stokkene opp, og fordi de var guder, kunne de skape mennesker av dem. Den første av brødrene blåste ånd inn i stokkene så de kunne puste og leve. Den andre gav de forstand og bevegelse og den tredje utseende, tale, syn og hørsel. De ble til mann og kvinne. Mannen fikk navnet Ask og kvinnen navnet Embla. Fra disse to stammer alle mennesker.
Gudenes bolig
I begynnelsen var alt urskog og ødeland. Men gudene, også kalt æsene, ryddet og plantet og skapte steder å være både for seg selv og menneskene. Menneskenes hjem ble kalt Midgard fordi de lå midt i verden. For at menneskene ikke skulle føle seg alene, bygget gudene et sted for seg selv midt i Midgard og kalte stedet sitt forÅsgard. Rundt Åsgard ble det bygget tykke murer, og for å komme dit, måtte en ri over regnbuen - en bro av flammende ild. Utenfor Midgard, i Utgard ogJotunheimen var det vilt og farlig. Der bodde og bestemte jotnene og trollene.
Midt i Åsgard hadde gudene plantet et tuntre. Det var et asketre som ble kaltYggdrasil og det vokste til det største treet en kan tenke seg. Greinene strakte seg så langt ut, at de dekket hele verden og rakk helt opp i himmelen. Så lenge treet var grønt og vokste, så lenge skulle verden bestå. I greinene på Yggdrasil levde en mengde dyr. Øverst satt en ørn, og mellom øynene på den en hauk.
Hel var navnet på dødsriket. Av dette ordet kommer uttrykket "å slå i hjel" og "helvete". Hel lå under jorden. Dit skulle alle komme som døde av sykdom og alder. De som kjempet tappert på slagmarken, kom til Odins boligValhall etter døden.
Jotnene
Jotnene bodde i Jotunheimen og var onde, trolldomskyndige og store og sterke. Jotnene var alltid i strid med gudene. Den eneste som kunne ta opp kamp mot dem var tordenguden Tor.
Jotunkvinnene kaltes gygrer. De var noe stygge skapninger som ikke var til å stole på. Men de kunne også være utrolig vakre og deilige, ja, så fristende at selv Odin lot seg lokke til kjærlighetseventyr med dem. Gygrene brukte ulver som ridedyr og ormer til ridetømmer.
De mest kjente gudene
Odin var den øverste av gudene, gudekongen. Han var krigsgud, vismann og trolldomskyndig. Spydet til Odin het Gugne og traff alt han kastet det mot. Onsdag var navnedagen hans. Ved Ragnarok, ved verdens ende, skulle Odin lede guder og døde helter i den siste kampen mot jotner og mørkemakter. Odins kone het Frigg. Fredag er oppkalt etter henne.
Frøy var gud for fruktbarhet. Frøya var kjærlighetsgudinnen. Ingen var vakrere enn Frøya og ingen var så ettertraktet. Frøya var gift med Odin, men han forlot henne.
Heimdall var en av Odins sønner. Heimdall var gudenes vaktmann. Han trengte mindre søvn enn en fugl. Han så like godt om natten som om dagen, og han kunne høre gresset gro. Heimdall hadde en lur som heter Gjallarhorn. Den skal han blåse i ved verdens undergang, Ragnarok, og kalle alle gudene til kamp mot jotnene.
Tor var sønn av Odin og Jord. Han var sterk og hissig og gikk aldri av veien for en slåsskamp mot jotner og troll. Hammeren hans, Mjølner, var det farligste våpen i himmel og på jord. Når han kastet den, traff den alltid det han siktet på og vendte alltid tilbake til hånden hans. Hans navnedag er torsdag.
Loke var opprinnelig en jotne, men hadde i ung alder blandet blod med Odin og ble etter det godtatt som en av gudene. Han var listig og lur og skapte nesten alltid problemer for gudene. Med en trollkjerring var han far til Hel som hersket over dødsriket, til Fenrisulven som skal drepe Odin når Ragnarok kommer og til Midtgardsormen som til slutt skal ta livet av Tor.
Ragnarok, fortellingen om verdens undergang
Ragnarok kalles den store sluttkampen mellom gudene og de onde maktene. I tre år er det ondskap og slagsmål overalt, så følger Fimbulvinteren som varer i tre år. Da kommer det snø fra alle himmelretninger og det er sprengkulde og sterk vind. Ulven Skolle sluker solen og en annen ulv, Hate, sluker månen. Stjernene forsvinner fra himmelen, jorden og fjellene skjelver og alle bånd slites i stykker. Loke og Fenrisulven kommer seg løs og Midgardsormen fyller luften med gift og blåser den ut over alle hav.
Gudene og alle krigerne i Valhall forbereder seg til kamp og stormer fram på vollen. Odin rir foran i vakker gullhjelm og med spydet sitt. Han går løs på Fenrisulven, men blir drept. Tor dreper Midgardsormen, men dør av giften fra ormen. Til slutt er alle drept og Surt slynger ild over hele jorden og den går til grunne. Siden oppstår en ny jord hvor det er slutt på alt ondt.


Det ville ihvertfall ikke jeg ha gjort! Men dette er altså måten vikingene trodde at jorda ble til! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar